Home | Info | Galerij | Speciaal | Contact

 

 

 

Bosanemoon (Anemona nemorosa)

Bosanemonen verschijnen plots. Eerst zie je één enkel bloempje de kop opsteken... even later staat de bodem van het bos of de rand van de gracht helemaal vol. Het zijn echte voorjaarsbloeiers, en dat komt omdat ze graag in bosgrond groeien.

Vroeg in het jaar dragen de bomen nog geen blaadjes. Het zonlicht kan dan nog helemaal tot op de bodem van het bos doordringen. De bosanemonen profiteren daarvan: zodra het warm genoeg is, komen ze boven. Als het bos eenmaal in blad schiet, komt er minder en minder licht tot bij bosanemonen. Ze laten hun bloempjes vallen en verdwijnen. Onder de grond blijven hun wortels achter, zodat ze bij het aanbreken van de volgende lente weer volop kunnen schitteren.

Je vindt bosanemonen zo vaak in grote aantallen omdat ze zich voornamelijk voortplanten langs de wortelstok. Ondergronds ontstaan er meer en meer plantjes: zo heb je na verloop van tijd een heus bloementapijt op de bodem van het bos.

 

Hoe herken je een bosanemoon?

 

De bosanemoon is een bloemplant die tien tot 25 cm hoog wordt en witte bloempjes draagt. Je vindt ze typisch op de bodem van een loofbos. Soms staan ze er met duizenden tezamen. ’s Morgens laten de bloempjes zich hangen zodat het wel klokjes lijken, maar zodra de lucht wat droger wordt en de zon goed doorkomt, spreiden de bloemblaadjes zich helemaal open.

 

De bosanemoon heeft 3 groene kelkblaadjes en 6 witte kroonblaadjes. De onderkant van die kroonblaadjes is vaak lichtroze van kleur.

 

 

Bron: Koninklijk Belgisch Insituut voor Natuurwetenschappen